بشارت پیامبر اكرم(ص) به حضرت مهدی(عج)

 بشارت پیامبر اكرم(ص) به حضرت مهدی(عج)

 

پیامبر اكرم - صلی الله علیه وآله - ظهور حضرت مهدی ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ را در روایات گوناگونی خبر داده است و این احادیث را تنها راویان و محدثان شیعه نقل نكرده اند؛ بلكه، محدثان بزرگِ اهل سنت نیز، مانند ابوداوود و ترمذی، ابن ماجه، طبرانی، ابویعلی بزّاز، احمد بن حنبل، حاكم نیشابوری[1] و دیگران احادیثِ آن حضرت را از طریق بسیاری از صحابه و تابعین در كتاب های خویش نقل كرده اند.[2] حتی گروهی از دانشمندان اهل سنت به تواتر احادیث نبوی كه درباره حضرت مهدی ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ آورده اند، اعتراف كرده اند؛ در نتیجه، خبر متواتر یقین آور است و كذب هم در آن راه ندارد. از جمله این دانشمندان: گنجی شافعی (متوفای 658 هـ.ق) در كتاب «البیان فی اخبار صاحب الزمان»؛[3] ابن حجر عسقلانی (متوفای 852 هـ.ق) در كتاب «فتح الباری»؛[4] مؤمن شبلنجی در كتاب «نورالابصار»؛[5] شیخ محمد صبّان در كتاب «اسعاف الراغبین»؛[6] شیخ منصور علی ناصف در كتاب «التاج الجامع للاصول»[7] و علامه شوكانی كتابی درباره تواتر اخبار امام زمان ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ به نام «التوضیح فی تواتر ما جاء فی المنتظر و الدجال و المسیح» نوشته است و در این كتاب پس از نقل احادیثِ حضرت مهدی ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ ، گفته است: «همه احادیثی كه آوردیم، به حد تواتر می رسد.»[8] و در پایان، ابن ابی الحدید ادعا كرده است كه همه فرقه های اسلامی، اجماع و اتفاق دارند كه عمر دنیا پایان نمی پذیرد، مگر پس از ظهور مهدی [9].

به دنبال شهرت این روایات و مُسلّم بودن این امر نزد مسلمانان، در همان قرن های نخست و پیش از تولد حضرت مهدی ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ برخی ادعای مهدویت كرده اند و تعداد فراوانی از مسلمانان نیز دور آنان جمع شده اند. و آن افراد دروغین را مهدی پنداشته اند و به مهدی بودن آنان ایمان آورده اند.[10] اكنون برای نمونه برخی از احادیث نبوی را بشارت به تولد و ظهور امام زمان ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ داداه است را بیان می كنیم:

1 - قال النبی - صلی الله علیه وآله- : «اسمه كاِسمی و اسم أبیه كاسم ابنی و هومن ولد بنتی یظهر الله الحق بهم و یخمد الباطل باسیافهم...؛[11] اسم او، مانند اسم من است و اسم پدرش، مانند اسم فرزندم است. او، از فرزندان دخترم است. خداوند، به دست آنان، حق را آشكار می كند و با شمشیرهای آنان، باطل را فرسوده می كند...».

2 - قال النبی - صلی الله علیه وآله - : «لاتذهب الدنیا حتّی یقومَ بأمر أُمتّی رجل من ولدالحسین یملأها عدلا كما ملئت ظلماً و جوراً؛[12] دنیا به پایان نمی رسد، مگر این كه مردی از فرزندان حسین - علیه السلام - برای اصلاح امر امّت من، قیام كند و جهان را پر از عدل كند، همان گونه كه پر از ظلم و جور شده بود».

3 - پیامبر - صلی الله علیه وآله - فرمود: «المهدی من ولدی. اسمه اسمی و كنیته كنیتی أَشبه الناس بی خَلْقاً و خُلْقاً. تكون له غیبه و...؛[13] مهدی، از فرزندان من است. اسمش، اسم من و كنیه اش، كنیه ی من است. از حیث خلق و خوی و شكل و صورت، شبیه ترین مردم به من است. برای او غیبتی است...».

4 - ابن عباس، از رسول خدا- صلی الله علیه وآله - نقل می كند كه آن حضرت فرمود: «جانشینان و اوصیای من و حجّت های خداوند بر خلق، بعد از من، دوازده نفرند. اولشان برادرم و آخرشان فرزندم است.». گفته شد: «یا رسول الله! برادر تو كیست؟». فرمود: «علی بن ابی طالب.». گفته شده: «فرزندت كیست؟». فرمود: «مهدی است كه جهان را پر از قسط و عدل می كند، همان گونه كه پر از ظلم و جور شود. قسم به آن كه مرا مبعوث كرد! اگر از دنیا، فقط یك روز بماند، خداوند آن روز را طولانی كند تا این كه در آن روز، فرزندم مهدی ظهور كند و روح الله عیسی بن مریم نزول كند و پشت سر او نماز بگزارد. و زمین به نور پروردگار او روشن شود و حكومتش شرق و غرب را فراگیرد».[14]

5 - در صحیح ابن ماجه آمده است كه رسول خدا - صلی الله علیه وآله - فرمود: مهدی از ما اهل بیت است. خداوند امر او را در یك شب اصلاح خواهد فرمود.[15]

6 - در صحیح ابی داوود آمده است كه علی - علیه السلام - از قول رسول خدا - صلی الله علیه وآله - فرمود: اگر از روزگار باقی نمانده باشد، مگر یك روز، هر آینه خدا مردی از اهل بیتم را می فرستد كه جهان را پر از عدل و داد كند؛ چنان كه، پر از ستم شده باشد.[16]

7 - ابن مسعود نقل می كند كه رسول خدا - صلی الله علیه وآله - فرمود:

اگر نمانده باشد از روزگار، مگر یك روز، هر آینه خدا آن روز را طولانی می كند تا این كه، در آن روز مردی از امتم و از اهل بیتم را بفرستد كه اسمش همانند اسم من است و زمین را پر از عدل و داد كند؛ چنان كه، پر از ظلم و ستم شده باشد.

8 - در صحیح ترمذی آمده است كه رسول خدا - صلی الله علیه وآله - فرمود: مردی از اهل بیتم می آید كه اسم او اسم من است.[17]

و هم چنین آمده كه رسول خدا - صلی الله علیه وآله - فرمود: اگر از عمر دنیا جز یك روز نماند، خداوند آن روز را آن قدر طولانی می كند كه مهدی در پی آید.[18]

 

--------------------------------------------------------------------------------

[1]. شیخ منصور على ناصف، التاج الجامع للاصول، ج 5، ص 310 ـ 327.

[2]. صحیح ابن داوود، ج 2، ص 207.

[3]. گنجى شافعى، البیان فى اخبار صاحب الزمان، باب 11 و لطف اله صافى گلپایگانى، منتخب الاثر، پاورقى، ص 5.

[4]. ابن حجر عسقلانى، فتح البارى، ج 6، ص 393 ـ 394.

[5]. مؤمن شبلنجى، نورالابصار، ص 171.

[6]. شیخ محمد صبّان، اسعاف الراغبین، (درحاشیه نورالابصار)، ص 140.

[7]. شیخ منصور على ناصف، التاج الجامع للاصول، ج 5، ص 310.

[8]. محمد بطاشى، عایه المأمول فى شرح التاج الجامع للأصول، ج 5، ص 327.

[9]. ابن ابى الحدید، شرح نهج البلاغه، ج 10، ص 96.

[10]. نوبختى، فرق الشیعه، ص 27 و شهرستانى، الملل و النحل، ج 1، ص 132.

[11]. بحارالأنوار، ج 51، ص 67.

[12]. همان، ج 51، ص 66.

[13]. بحارالأنوار، ج 51، ص 72.

[14]. همان، ج 51، ص 71.

[15]. صحیح ابن ماجه، ج 6، ص 30.

[16]. صحیح ابى داوود، ج 2، ص 207.

[17]. صحیح ترمذى، ج 2، ص 46.

[18]. همان، ص 46.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط
تنظیمات
این پرونده را به اشتراک بگذارید :
Facebook Twitter Google LinkedIn

یادداشت کاربران
درج یک یادداشت :
نام کاربری :
پست الکترونیکی :
وب :
یادداشت :
کد امنیتی :
3 + 5 = ?